En occitan lengadocian

Carlos Ruiz-Zafón : " Al final, quin sentit té una ciència capaç d'enviar un home a la lluna, però incapaç de posar un tros de pa sobre la taula de tot ésser humà ? "
(L'ombra del vent).

dissabte, 31 d’agost del 2024

CONTA MONDE

Res a pas cambiat : France Bleue vòl suprimir l'emission Conta Monde (tre deman).
Podètz totjorn signar la peticion, aquí :
https://www.change.org/p/r%C3%A9tablissons-l-%C3%A9mission-conta-monde-et-exigeons-plus-d-occitan-%C3%A0-l-antenne
O tanben telefonar al 05 34 41 70 00.
Mercé.

dimarts, 27 d’agost del 2024

LOS LIBRES

Un jorn, una joventa demandèt a Mark Twain quina èra, per el, la valor dels libres.
- La valor dels libres es inestimabla, respondèt l’umorista famós, mas aquò depend de l’escasença.
Un libre de pèl es excellent per afilar lo rasor ; un libre pichon, cortet, coma n’escrivon los Franceses, conven meravilhosament al pè tròp cort d’una taula ; un libre vièlh de pergamin fa una carga perfèita per tirar los gats ; enfin un atlàs amb sos fuèlhs largs, pòt ajudar per petaçar las vitras.
(Tirat e revirat de Mario Bormioli e G. Alfonso Pellegrinetti, Letture italiane per stranieri).

dimecres, 14 d’agost del 2024

HILDEGARDE DE BINGEN

      Comparar Hidegarde de Bingen a Leonard de Vinci es pas brica una flatariá : musiciana, artista, teologiana, poetessa, scientifica... aquela femna excepcionala de l’Edat Mejana creèt tanben un alfabet e una lenga (Lingua Ignota). Los mautalentoses van quitament mai enlà : afortisson qu’Hildegarde las acabèt sas òbras, contràriament al pintre toscan. Pasmens, calguèt esperar 2012 per que siá canonisada, maldespièch las demarchas entamenadas tre la sua mòrt en 1179.
Veire :
https://www.humanite.fr/culture-et-savoir/femmes/hildegarde-de-bingen-labbesse-fertile

dissabte, 3 d’agost del 2024

CUPPING

Qu’es aquò ? Qu’es aquò ?
Non, es pas un biais de defugir la calorassa en cercant de se metre dins l’escur (de cup : fosc, escur, segon Lo Congrès). Aquò’s una terapia per los esportius de naut nivèl que permetriá una bona recuperacion entre las competicions. Es question de far una aplicacion de ventosas (que va donar de punts roges dins l’esquina de l’atlèta).

dijous, 1 d’agost del 2024

LO SUD

Un viatge dins lo sud aquò’s, en realitat, un viatge al dintre del crusòl d’una farga d’ont sortiguèt aquela matèria fòrça complèxa qu’es la civilizacion occidentala.[...]
Qual viaja dins lo sud - qu’o sapièsse o non – se cerca el meteis fin finala.[...]
D’un biais, un viatge dins lo sud aquò permet de se mainar que sèm totes fraires, totes filhs del meteis trabalh e de la meteissa jòia de viure.[...]
Dins un viatge, avèm de còps la sensacion de se trapar dins un laberint ont las causas avançan geograficament à l’orizontala e istoricament a la verticala. Sèm trebolat per una molonada d’emocions opausadas.
Tirat e revirat de Italie du soleil, Clara Valenziano.