Les légendes, les mythes, la fable, sont comme des réservoirs profonds où dorment le sang et les larmes des peuples (Baudelaire).

divendres, 26 de novembre del 2010

Tot va plan (revista de premsa)

      "Europencs jos tutèla", títol del jornal L’Humanité del 30 d’octobre. Lo Tractat de Lisbona qu’èra reputat se poder pas cambiar es modificat per perenisar lo Fons d’Estabilitat Financièra e lo botar jos l’autoritat del FMI. Los govèrns poiràn atal balhar tornarmai de moneda publica a las bancas.
      Lo 13 de novembre, L’Alsace declara :  "L’icòna de la democracia birmana Aung San Kyi es liura". Après mai de sèt annadas de residéncia susvelhada, la laureata del Prèmi Nobel de la patz es considerada per d’unes coma sola alternativa a la junta al poder.

   
      "Las enquistas sus l’afar Woerth-Bettencourt, desplaçadas de Nantèrra a Bordèu" anóncia Le Parisien lo 17 de novembre. Los motius evocats son la preservacion de la seguretat publica e la bona administracion de la justícia.
      Le Monde del 19 de novembre nos assabenta : "Mesa en demòra pel CSA après los prepaus sus los « negres » de J-P. Guerlain". Lo pro conegut perfumaire aviá declarat, sus la cadena France 2 : « Sabi pas si los negres an totjorn talament trabalhat… Mas enfin… ».     
       "Los fraisses medicals provocarián una pauretat de las grandas pel mond" es un títol del jornal Le Point del 22 de novembre que fa referéncia a un rapòrt de l’OMS : serián 100 milions de personas d’èsser tocadas cada annada.
      Lo 23 de novembre, en aussissent FR3, aprenèm que los manifestants contra la reforma de las retiradas èran 10 000 a Tolosa. Lo jornalista cugèt bon d’ajustar qu’èran, al mai gròs del movement, unes 250 000. Es pas çò que disián a l’epòca… Mas enfin… coma diriá Guerlain.
      Lo 25 de novembre, Le Nouvel Observateur, relevant una chifra del Collectiu Les Morts de la Rue, escriu que "276 SDF son mòrts en França dempuèi la debuta de 2010". L’association ne rend responsables la solitud, lo sentiment d’èsser inutil e una set pas reconeguda de dignitat. Se poiriá ajustar qu’ara lo fred va pas adobar las causas…
      Lo 26 de novembre L’Express desvela : "Karachi : Sarkosy en primièra linha". E mai lo cap d’estat regetèsse tota responsabilitat, lo sieu nom apareis dins lo dorsièr.
      E en Occitània me diretz ?
E ben en Occitània,  "manifestaràn per la lei", çò ditz La Setmana del 25 de novembre. "Lo Collectiu « Anem òc » prevei una manifestacion granda en 2012 per reclamar la venguda d’una lei de proteccion de las lengas minorizadas de França". Òsca !